Sponsorlu Bağlantılar
Adaptasyon, doğal çevre de yaşayabilen ve üreyebilen bir canlı türünün evrimsel sürecidir. Çevre kalıcı bir varlık olmadığı için, organizmaların değişen çevreye uyum sağlamaları gerekir. Adaptasyon, evrime paralel uzanan bir süreçtir. Bugün, değişen çevreye uyum sağlayamadıkları için dinozor vb. türlerin soyu tükenmiş durumdadır. Evrimi okurken, modern insan ortaya çıkmadan önce insanın yaşadığı çeşitli aşamaları da gözlemliyoruz. Hepsi ekolojik adaptasyonların bir parçası.
Günümüzde ve günlük yaşamda bir dizi uyarlama örneği görebiliriz. Genellikle, ne zaman sıcak güneşe uzun bir süre boyunca çıksak, bronzlaşırız. Bu bronzluk, cildimizin güneşten gelen ısı ve UV ışınlarına nasıl uyum sağladığıdır. Isıya ve UV ışınlarına maruz kalma arttıkça, ciltteki melanositler melanin üretimini arttırır. Isıyı emerek ve çekirdeği koruyan, böylece UV ışınlarından dolayı DNA’yı mutasyondan koruyan bir pigment ortaya çıkar.
Hayvanlarda da bazı adaptasyonlar görüyoruz. Bugün en uzun hayvan olarak gördüğümüz zürafa, yıllar önce çok uzun değildi. Diğer otoburlar ile rekabet halinde olan zürafalar, uzun boylu ağaçların yapraklarına ulaşmaya çalışırken boyun uzunluklarının artmasına neden olmuşlardır.
Diğer hayvan adaptasyon örnekleri; aşırı soğuk havalarda bulunan hayvanların daha küçük uzuv ve kulakları vardır. Bu durum, daha küçük yüzey alanı sağlayarak vücuttaki ısı kaybının minimum düzeyde olmasını sağlar. Bazı hayvanlarda, soğuk havaya karşı dayanım amacıyla vücutlarında kalın kürk veya yağ bulunur.
Çöllerdeki bitkiler ve hayvanlar vücuttan su kaybını en aza indirmek için kendilerini çevreye uyumlu hale getirirler. Örneğin; Deverin hörgüçlerinde su depolamalarına yardımcı olan özel depolama tankları vardır. Vücutlarında depolanan suyu kullanmaya devam ettiklerinden günlerce içme suyu olmadan yaşayabilirler. Çöl bitkileri, su kaybını en aza indirmek için omurgaya indirgenmiş yaprakları ve mumlu bir kaplama ile kaplı sapları olan kaktüs içerir.
İnsanlarda, kırmızı kan hücrelerinin sayısındaki artış ve oksijen konsantrasyonu azaldıkça daha yüksek irtifalarda solunum hızı gibi adaptasyonlar görüyoruz.
Sponsorlu Bağlantılar
Hayvanlar ve bitkilerdeki bütün adaptasyonlar sadece fiziksel değişiklikler göstermez. Bazıları davranış değişiklikleri de gösterir. Bazı hayvanlar kış mevsiminde soğuktan korunmak için kış uykusuna yatar ve bazı kuşlar daha sıcak yerlere göç eder.
Hayvanlar ve bitkilerdeki tüm bu adaptasyon, doğanın kendini nasıl dengelediğini göstermektedir.
Sponsorlu Bağlantılar