Sponsorlu Bağlantılar
Ses dalgaları ile ilgili 5 temel kavram vardır. Bunlar rezonans, yükseklik, tını, yankı ve şiddettir. Bu kavramları açıklamalı olarak yazımızda anlatacağız.
Rezonans
Ses kaynağının bir saniyedeki titreşme sayısına frekans denilir. Frekansı eşit iki kaynaktan birisi titreşmeye başlayınca diğeri de titreşir ve bu olaya rezonans denir. Rezonans olayına müzik aletlerinde çokça rastlanır. Ayrıca salınım hareketi yapan aletlerde yine rezonans olayı görülür.
Yükseklik
Ses yüksekliği demek bir sesin ince veya kalın olmasına bağlı olan bir durumdur. Yükseklik ölçümü de sesin frekansına yani titreşme sayısına bağlıdır. İnce olan bir sesin yüksekliği fazla, kalın olan bir sesin yüksekliği azdır. Örneğin; Bebeklerin ve bayanların sesi ince yani yüksek ses iken erkeklerin sesleri kalın yani düşük yükseklikte sestir.
Tını
Ses tınısının diğer adı sesin rengidir. Tını yada ses rengine sebep olan şey sesin çıktığı alet yada enstrümanın malzeme farklılığından kaynaklanır. Örneğin bir nota hem gitar hemde keman ile çalındığı zaman farklı sesler kulağa gelir bunun sebebi tını farkıdır.
Yankı
Ses dalgalarının ses kaynağından çıktıktan sonra bir engele çarpıp geri yansıması olayına yankı denir. Örneğin dağlık bir alanda yüksek sesle bağırırsanız sesiniz bir süre sonra geri gelir. Yada boş bir odada bağırırsanız sesiniz odanın duvarlarına çarpıp geri gelir.
Şiddet
Ses şiddeti ise ses dalgalarının genliğiyle ilgilidir. Şiddetli bir sesin genliği, düşük bir sesin genliğinden fazladır. Örneğin radyonun sesini kısarsanız ses şiddetini düşürürsünüz, sesini açarsanız şiddeti artırırsınız.
Sponsorlu Bağlantılar
Farabi’nin Ses İle İlgili Çalışmaları
Hava titreşimlerinden ibaret olan ses olayının ilk mantıki izahını Farabi yapmıştır. Farabi, titreşimlerin dalga uzunluğuna göre azalıp çoğaldığını, deneyler yaparak tespit etmiştir. Bu keşfiyle müzik aletlerinin yapımında gerekli olan kaideleri de buldu.
Sponsorlu Bağlantılar