Nanoteknolojide son yıllarda oldukça ilerleme kaydedildi. Kendi kendini temizleyen boyalardan, kirlenmeyen kumaşlara, esnek ama daha dayanıklı betondan, elmas kadar sert kaplamalara, kanserli hücrelerin vücuda zarar vermeden öldürülmesinden, günlerce etkisini kaybetmeyen kremlere, tek şarbon mikrobunu bile algılayabilen sensörlerden, bakterileri öldürdüğü için kokmayan çoraplara ve mikrop barındırmayan buzdolaplarına kadar hayatımıza girmeye başlayan nanoteknoloji yeni bir teknoloji devrimi olarak algılanmaktadır. Nanoteknolojideki gelişmeleri nano-sağlık, nano-tekstil, nano-enerji, nano-savunma olarak 4 grupta inceleyebiliriz.
Nano-Sağlık
Nanoteknolojinin sağlık alanında kullanılmasındaki en önemli gelişme kanserli hücrelerin sağlıklı hücreden ayrılarak kanserli hücrenin öldürülmesi ve sağlıklı hücreye zarar verilmemesidir. Kemoterapi kanserli hücreleri yok ederken sağlıklı hücrelere ve dokulara da zarar vermektedir. Ancak yeni geliştirilen “nano-louse” isimli nano-bit kanserli hücrelere tutunarak onları yok ediyor ve sağlıklı hücrelere zarar vermiyor.
Rahim kanseri için aşı geliştirilerek önlem alınması sağlandı. Ayrıca geliştirilen nanoteknolojik karbon tüpleri ile kemik hastalıklarının tedavisi yapılabilecek.
Nano-Savunma
Nanoteknolojinin savunma dalındaki en büyük atılımları asker üniformaları üzerine yapılmaktadır. Bir askerin ihtiyacı olan tüm donanımlar 50 kg’a yakın bir yükten oluşmaktadır ve bu yük asker için hareket kabiliyetini kısıtlamaktadır. Geliştirilen nanoteknolojik asker üniforması ile çok daha hafif, esnek ve çok fonksiyonlu bir üniforma elde edilmesi amaçlanmıştır. Kumaş içine yerleştirilen nanosensörler ile üniforma hissedecek, görecek, duyacak, enerji üretebilecek bir hale gelecektir. Askerin yaralanması durumunda ilk müdahaleyi yapabilecek bir üniforma yapılması hedeflenmektedir ve 2020 yılında bu üniformanın üretimine başlanılması hedeflenmektedir.
Nano-Enerji
Hidrojen (H) atomu kolay bulunan ancak depolanması oldukça zor ve tehlikeli olan bir elementtir. Bu depolama sorununa nanoteknolojik tüpler ile çözüm bulunmuş ve Karbondan yapılan nanotüplerin içerisinde Hidrojenin depolanması sağlanmıştır. Karbon tüplerinin içerisine titanyum atomları yerleştirilerek bu depolama sağlanmaktadır.
Nano-Tekstil
Nanoteknoloji tekstilde çorap ipliğinin gümüş parçacıkları ile katkılandırılması, çorap içerisinde bakteri ve mikrop barınmasını engelleyeceğinden koku oluşumunu önlenmiş olacaktır. Suyu sevmeyen iten kumaşlardan üretilmiş tekstil ürünlerinde kirlenme engellenmiş, dolayısıyla yıkama ve tekrar ütüleme ihtiyacı en aza indirgenmiş olacaktır. İlerde üretilecek elbiseler ile kalp atışları kontrol edilecek, nabız ölçülebilecek ve ters bir durum olduğu zaman kablosuz ağ ile doktora bilgi verilebilecek.