Küçük İstanbul olarak adlandırılan Kocaeli şehri 2016 sayımına göre 1.722.795 nüfusa sahiptir. Yüzölçümü 3.505.00 km² olup, ülkemizin de bu alanda en küçük 7. şehir konumundadır.
Telefon kodu 262’dir.
Şehrin gelişmesindeki en önemli faktörlerden biriside Asya ve Avrupa arasındaki en önemli geçiş güzergahı konumunda bulunmasıdır. Ticaret ve sanayi açısından süper konuma sahip olan Kocaeli doğal güzellikleriyle de turistlerin önemli ziyaret merkezlerinden birisidir. İl sınırı olarak Batıda İstanbul, Doğuda Sakarya, güneybatı da Yalova ve Kuzeyde Karadeniz bulunmaktadır. Devamlı göç alan bu körfez ili yıllık bazda %25 oranında nüfus artış oranına sahiptir.
İklim olarak bölge Akdeniz ve Karadeniz ikliminin izlerini taşımaktadır. Yaz aylarında yüksek kısımları sıcak olmaktadır. Nemli hava yapısına sahip olan şehrin Karadeniz sahil kısımları serinliğini korumaktadır. Kış aylarında ise yüksek kesimler il merkezine göre soğuk geçmektedir. İklimin getirdiği bu avantajı iyi kullanan Kocaeli, kayak tesisi ile halkımıza hizmet vermektedir. İl merkezinde en yüksek sıcaklık 41,6 (1970), en düşük sıcaklık ise -8,7(1960) olarak ölçülmüştür.
Kocaeli ülkemizde İstanbul’dan sonra en büyük sanayi şehridir. Sanayi bakımından bu denli gelişmesi Asya ve Avrupa arasında bağlantı noktası olmasındandır. Tren yolları ve limanları ile taşımacılıkta önemli yer tutmaktadır. Bu körfez şehrinde 13 tane organize sanayi bölgesi bulunmaktadır. Şehrin birçok bölgesinde 247’si yabancı sermayeli olmak üzere 2200 fabrika bulunmaktadır. Bu fabrikalar arasında Kimya sektörü %27’lik bir paya sahiptir. Geçmiş yıllarda sahil kesimi ve yerleşim alanları ile yan yana bulunan fabrikalar, günümüzde tarıma elverişsiz kurak topraklara doğru yönlendirilmektedir. Toprak yapısı tarıma elverişli olsada sanayi yönünden gelişen bir şehirdir. Genel olarak tahıl ürünlerinin hepsi bu topraklarda yetişmektedir. Kiraz ve fındığı ise ünlüdür.Aynı şekilde hayvancılık bölge halkı tarafından tercih edilmeyen bir meslek grubudur. Buna karşın profesyonel besicilik artış göstermektedir. Kocaeli’nin 5/2’lik bölümü ormanlık alandır.
Kocaeli’nin Tarihi Gelişimi
Kocaeli’den tarih kitaplarında pek söz edilmese de tarihteki yeri bir hayli önemlidir. İlk akla gelen ve halk arasında dilden dile dolaşan Nicomedia isminin İzmit ilçesinin eski adı oluşudur. Roma ve Selçuklu gibi büyük devletlere başkentlik yapmış olan bu tarihi şehir, Asya ve Avrupa’yı birbirine bağlayan karayolu, demiryolu ve denizyolu ile kritik öneme sahiptir. Eski çağlarda Bithynia adı verilen bölgede, Olbia, Astakos, Nicomedia, İznikmid, İzmir ve Kocaeli isimli şehirler kurulmuştur. Megaralılar M.Ö 712’de Başiskele Bölgesine yerleşmişken, Astakos halkı M.Ö 262’de İzmit bölgesine yerleşmişlerdir. Tarihte birçok savaş ve işgallere tanıklık eden İzmit ilk olarak 284 yılında Bizanslılar tarafından işgal edilerek Nicomedia ismini almış ve başkent ilan edilmiştir. İlerleyen yıllarda Anadolu Selçuklu Devleti’nin fethi(1078) ile başkent ilan edilen Nicomedia, Haçlı ordularının işgaline maruz kalarak büyük yaralar almış ve yağmalama olaylarından dolayı günümüze çok az eser bırakmıştır. Osmanlı Cihan Devleti’nin kurulması ile fetihlerden nasibini alan körfez şehri, 1337 yılında Osman Bey’in uç beyliği Akçakoca tarafından Osmanlı topraklarına katılmıştır. Bu tarihten sonra Nicomedia ismi tarih olmuş, yerini İzmit adı almıştır.
İzmit en parlak dönemini yapılan sanayi ve ticaret adımları ile Kanuni Sultan Süleyman Han zamanında yaşamıştır. Cumhuriyet yıllarındaki zorluklardan ve yıkımlardan İzmit bölgesi de zarar görmüştür. İlk olarak İngilizler(1920) ardından Yunanlılar(1921) tarafından işgal edilen İzmit 1921 yılında Türk Ordusu tarafından işgalden kurtulmuştur. Ulaşım imkanlarının ve sanayi devriminin ardından 1934 senesinde İzmit’te Kağıt Üretim Tesisi açılmıştır. İlerleyen yıllarda İkinci Selüloz ve Kağıt Fabrikası(1944) devreye alınmıştır. 1954, 1957 ve 1959 yılında genişletilen Kağıt Fabrikası, 2007 senesinden sonra restore edilerek müze ve bilim merkezi olarak halka hizmet vermektedir.
Kocaeli’nin İlçeleri
- İzmit
- Gebze
- Darıca
- Derince
- Başiskele
- Karamürsel
- Kandıra
- Dilovası
- Gölcük
- Çayırova
- Değirmendere
- Körfez
- Kartepe