İnsan vücudunun en büyük organlarından biridir, karın boşluğunda ve midenin sağ üst kısmında yer alır. Karaciğere başlıca iki kaynaktan kan gelir. Birincisi dalak, pankreas ve sindirim organlarından gelir ve buralardan alınan kan bir toplardamar vasıtasıyla karaciğere götürülür. İkinci kaynak ise aort atardamarıdır.
Aorttan gelen oksijence zengin temiz kan karaciğer atardamarı ile karaciğere ulaşır. Hem atar damar hem toplar damardan kan alan tek organdır. Yağların yüzey gerilimini azaltarak sindirimini kolaylaştıran safra salgısı üretir. Demir, bakır mineralleriyle A, E, K, D ve B12 vitaminlerini depolar.
Kanın pıhtılaşmasını sağlayan fibrinojen ve protrombin faktörleriyle kanın pıhtılaşmasını önleyen heparin içerir. Eritrositlerin parçalanması sonucu açığa çıkan bilirubini safrada depolar ve vücut dışına gönderilmesinde görev alır. Protein metabolizması sonucu oluşan azotlu artıkları, ornitin devri ile daha az zehirli olan üreye çevirir.
Dolaşımdaki kan miktarı azaldığında, depoladığı kanı dolaşım sıvısına vererek dolaşım hacmini ayarlar. Sekretin ve kolesistokinin hormonlarının hedef organlarıdır. Bağırsak kokuşmasını önleyerek antiseptik görev alır. Mideden gelen asitli sıvıları nötralize eder ve bağırsak ph’ını ayarlar. Kan osmotik basıncını ayarlayan proteinler sentezler ve dolaşıma verir. Çizgili kaslarda üretilen laktik asiti pirüvat yada glikoza dönüştürür.