Sponsorlu Bağlantılar
Uzun yıllardan beri bilim insanları ışığı araştırmaktadır. Işığın hem tanecik hemde dalga özelliği gösterdiğini bulmuşlardır. Işık belli bir kaynaktan çıkmaktadır. Kaynaktan çıkan ışık parlak bir yüzeye çarparak geri dönmesine yansıma denir. Yansıma olayında ışığın sadece hareket yönü değişmektedir. Işığın frekansı, hızı, rengi ve enerjisi değişmez. Işık ışınlarının yansıması ile bir yüzeyi görebilmekteyiz. Işığın yansıması ışığın yüzeyine göre iki çeşide ayrılır.
Düzgün Yansıma
Işığın üzerine düştüğü yüzey düzgün ise yansıyan ışınlarda belli bir yönde yansır. Bu duruma ışığın düzgün yansıması denir. Rüzgarsız bir günde göl üzerindeki yansımalar veya dalgasız bir denizdeki yansıma düzgün yansımaya örnektir.
Dağınık Yansıma
Işığın üzerine düştüğü yüzey düzgün değil de dağınık, pürüzlü ise ışınlar farklı doğrultularda yansır. Bu yansıma çeşidine de dağınık yansıma denir. Kırık bir cam üzerinden yansıyan görüntüye dağınık yansıma denir.
Günlük yaşamda yansıma olayına verilebilecek bir çok örnek vardır. En büyük ışık kaynağı olan Güneşten yansıyan ışıkla Ay görünür olmaktadır. Parlak kaplı yüzeylerde görüntünün zor görülmesinin sebebi düzgün yansımadır.
Sponsorlu Bağlantılar