Sponsorlu Bağlantılar

İdrar kaçırma büyük önem arz eden bir sorundur. Aileler bu konuda duyarsız olsada bu durum ilerleyen yaşlarda çocukta böbrek hastalıklarına yol açabilmektedir. İdrar kontrolü, çocukların çoğunda 15-20. aylar arasında gündüzleri kazanılan bir alışkanlıktır.  Gece idrar kontrolü ise 48. aya kadar devam edebilmektedir. Doktorlar 48 aya kadar idrar kontrolünü normal karşılamaktadır. Ancak bu süreden sonra idrar kontrol edememe, istek dışı, idrar kaçırma haline “Enürezis” denir.

Bu durum çocukların %15’inde görülmektedir. Gece uykuda görülen oranı ise %80-85 oranındadır. Enürezisin diğer şekli ise, genel olarak kız çocuklarında görülen, gülerken idrar kaçırma halidir. Bunda tedaviye ihtiyaç yoktur.

 

İdrar Kaçırma Sebepleri Nelerdir? Yazımızı İncelemek İçin TIKLAYIN…

 

Çocuklarda idrar kaçırma sağlık açısından ve aile sosyolojisi açısından büyük önem arz etmektedir.  0-2 yaş arası çocuklarda dolan mesane otomatik refleks ile kasılarak boşaltma işlemi gerçekleşir. Bu işlem 2-3 yaşına kadar devam eder. Sağlıklı bir çocuk 2,5 yaşına geldiğinde çişini haber vermeyi ve tuvalete yapmayı öğrenmelidir. 2,5 yaşına kadar gündüz idrar kontrolü, 3,5 – 4 yaşına kadar da gece idrar kontrolünü sağlamalıdır. Eğer ki çocuk 5 yaşına gelmiş ve idrar kontrolü sağlayamıyorsa en kısa sürede uzman bir hekime başvurulmalıdır.
Yenidoğan bebeklerin mesaneleri 30 ml idrar hacmine sahiptir ve günde 25 – 30 defa işerler. Bebekler 1 yaşına geldiğinde bu sayı 15’e düşer, 1 – 2 yaş arası 10 kere işerler. Bu rakam her yaş düzenli olarak düşer. 5 yaşını dolduran bir çocuğun mesanesi 150 ml idrar hacmine sahipken, günde ortalama 5-6 kere işer.

İdrar Kaçırma Tedavi Yöntemleri Nelerdir? Yazımızı İncelemek İçin TIKLAYIN…

 

Sponsorlu Bağlantılar

İdrar kaçırma ilerleyen zamanlarda geri dönüşü olmayan hastalıklara yol açabilir. Bunun yanı sıra ailenin ve çocuğunun sosyal yaşamını olumsuz yönde etkiler. Çocuk ile yatılı gezilere gidilemez, uzun seyahatlere çıkılamaz, çocukta utangaçlık, uyku kalitesinde bozukluk, psikolojik sorunlar, suçluluk hissiyatı, korku, çaresizlik, endişe, utanç ve önsaygı problemleri oluşur. Çocuktaki idrar kaçırma asla psikolojik değildir. Bu biyolojik bir sıkıntıdır. Ancak bu durumdan habersiz olan aileler çocuk üzerinde baskı kurarak çocuğun suçlu olduğunu düşünürler. İdrar  kaçırma aileye extra temizlik ve yorgunluk olarak geri döner. Birçok aile bu sorunun zamanla geçeceğini varsayarak problemi önemsemez, sorunun çocuktan kaynaklandığını ve zamanla geçeceğini sanırlar.

Sponsorlu Bağlantılar