Sponsorlu Bağlantılar
Beyin-omurilik sıvısının aşırı birikmesi sonucu ortaya çıkan tablodur. Doğuştan veya doğumdan sonra görülür.
Beyinde bulunan sıvının artması sonucu yüksek basınca bağlı olarak kafanın şeklinde aşikar bozukluk olup, beynin zarar görmesine neden olur.
Beyin-omurilik sıvısı sürekli üretilip, tekrar absorbe edilmektedir.Bu sıvı darbelere karşı beyni korur, atıkların taşınmasını sağlar ve beyindeki basıncı düzenli olarak sağlar. Bu sıvı da yükselen bir artış grafiği görülmesi halinde, hidrosefali hastalığı ortaya çıkmaktadır.
Hidrosefali doğuştan veya doğum sonrası oluşabilmektedir. Doğan her 600 çocuğun birinde bu hastalığa rastlanmaktadır. Yetişkinlerde ise 55-60 yaş üstünde görülmektedir. Travma, tümör, iç kanama vs. gibi nedenlere bağlı olarak kafada anormal büyüklük ve zeka geriliği ortaya çıkar.
Hidrosefali Belirtileri Nelerdir?
Bu hastalığın bulguları kişiden kişiye ve yaş gruplarına göre farklılıklar göstermektedir.
- Bebekler de doğum sonrası 2. aya kadar olan süreçte; bebek nöbetler geçirir, gözlerde kayma, kafada anormal şişlik, kafa derisinde damarların gözüküp derinin incelmesi gibi belirtiler ortaya çıkmaktadır.
- Çocuklarda ise; motor gelişim süreçlerinde zorlanma ve gerileme, ateşlenme, aşırı terleme, konuşmada ve yürümede zorlanma, kusma, baş ağrısı ve uyuma-uyanık kalma sürecinde zorlanma durumları ortaya çıkmaktadır.
- Yetişkinlerde ise; çocuklarda görülen uyuma-uyanma evresinde zorlanma, denge bozukluğu, zeka geriliği ve bunama gibi bulgular belirmektedir.
- 55-60 yaş üstü yaşlılar da; hafıza kayıpları, unutkanlık, bunama, idrar kaçırma, yürüme ve konuşmada zorlanma görülmektedir.
Hidrosefali gebelik döneminde teşhis edilirse; yasalara göre hamileliğin sonlandırılması için, hastanedeki etik kurulunun vereceği rapora göre hareket edilir.
Sponsorlu Bağlantılar
Hidrosefali Nedenleri Nelerdir?
- Yenidoğan bebeklerde omurgadaki anormalliklere bağlı olarak ve beyin iç kanaması sonucu beyinde sıvı artışından dolayı hidrosefali görülmektedir.
- Çocuklarda beyin travması, Bey’in kanaması ve beyin tümörü gibi nedenlerden dolayı oluşabilmektedir.
- Sürekli üretilip sonradan absorbe edilen beyin sıvısı yaşlılarda emilimin azalması ile ortaya çıkmaktadır.
Hidrosefali Hastalığının Tedavi Süreci
Bu rahatsızlığın ilaç ile tedavisi mümkün değildir. Yukarıda yazılan belirtilerden şüphelenen kişilerin acil doktora başvurması gerekmektedir. Beyin ve sinir cerrahları tarafından gerekli tetkikler yapılarak sorunun kaynağı bulunmalıdır. Örneğin; beyinde oluşan tümör sonucu sıvı fazlalığı oluşmuşsa, tümör alınarak tedavi yöntemi belirlenmelidir.
Beyindeki sıvı hasardan dolayı gerekli emilimi yapacak durumda değildir. Bu yüzden “Şant” adı verilen bir boru yardımı ile beyindeki fazla su kalp ve karın boşluğuna aktarılır.
Hastalık bebeklerde anne karnındayken farkedilirse, en uygun zamanda bebek doğurtulup ameliyata alınmalıdır.
Şant adı verilen boru bebeklerin derisi ince olduğundan kolaylıkla farkedilir. Yetişkinlerde ise ancak doktor muayene ile farkedebilir. Şant takıldıktan sonra bebekler o bölge üzerine yatırılarak uyutulmamalıdır. Şant’ın üzerine yüksek basınç uygulanırsa zedelenme ihtimali bulunmaktadır.
Sponsorlu Bağlantılar
Erken teşhisler de beyin fazla hasar almadıysa kişi hayatına normal şekilde devam edebilir. Şant sorun teşkil etmiyorsa çıkartılmasına gerek yoktur.
Sponsorlu Bağlantılar