Sponsorlu Bağlantılar
Sanayinin gelişmesi ile dünya üzerindeki hava, su ve toprak kirlilikleri artmaya başlamıştır. Doğal olan atıkların tümü toprakta çözünebilirken kimyasal atıklar çözünemez. Hangi kimyasal atık hangi kirliliğe sebep olur bu yazıda ele alacağız.
Hava Kirliliği
Hava kirliliğine sebep olan kimyasalların başında azot oksit, kükürt oksit ve karbon dioksit gelmektedir.
- Azot oksitler deodorant, böcek öldürücü spreyler, saç spreyleri ve başka amaçlar için kullanılan sprey tarzı ürünlerin içerisinde bulunur. Bu spreyler atmosfere karışarak hava kirliliğine neden olur.
- Kükürt oksitler iş yerleri, fabrikalar ve evlerde fazlaca kullanılan bir kimyasal türüdür. Kağıt fabrikalarında, buzdolaplarında soğutucu gaz olarak, bir çok yiyecek-içecek ve etlerin beyazlatılmasında yine kükürt oksitler kullanılır. Kullanılan kükürt oksitin havayla teması sonucu hava kirliliği artar. Yağmur, kar ve bulutlar ile birleşen kükürt oksitler asit yağmurlarına sebep olur.
- Karbon dioksit salınımının artması ile atmosferde sera etkisi artmaya başlamıştır.
Su ve Toprak Kirliliği
Su ve toprağı kirleten maddelerin başında deterjanlar, plastikler, organik sıvılar, ağır metaller, piller ve endüstriyel atıklar gelir.
- Her gün evlerde ve iş yerlerinde kullanılan deterjanlar sulara ve toprağa karışmaktadır. Tüm kirli malzemeleri arıtmak için kullanılan su temizlik işlemi sonunda kirli şekilde kanalizasyonlara ve oradan denizlere akmaktadır.
- Kullanılan plastik her türlü malzeme doğada yüzlerce yıl çözünemez. Fabrikaların kullandığı ağır metaller ve endüstriyel atıklar yine su kaynaklarına ve toprağa karışmaktadır.
Tüm canlılar aynı havayı, suyu ve toprağı paylaşmak zorundadır. Bu yüzden çevre kirliliğini en aza indirmek ve hem kendi yaşamımızı, hem de gelecek nesillerin yaşamını iyileştirebilmek için kimyasal kullanımını en aza indirmeliyiz. Atmosfer tüm canlılar için hayati önem taşımaktadır. Tüketim maddeleri seçilirken ve kullanılırken çevreye karşı duyarlı olunmalıdır. Kimyasal kullanımı evlerde, iş yerlerinde, okullarda mümkün olduğunca azaltılmalıdır. Kullanılan maddeleri türüne göre atık toplama alanlarına bırakılmalıdır. Arıtma tesisleri kurularak kimyasal maddeler arıtılmalı ve ardından hava, su veya toprağa salınmalıdır.
Sponsorlu Bağlantılar