Sponsorlu Bağlantılar
Tüm insanlar belli bir kalıtıma sahiptir ve kalıtımı taşıyan ise genlerimizdir. Kalıtımda taşınan hastalık geni çekinik gen ise kişide hastalık görülmeyebilir. Ancak gen baskın gen ise yada iki çekinik gen bir araya gelirse oluşan yavru bireyde hastalık meydana gelir.
Akraba evliliklerinden doğan bebeklerde hastalıkların, sakatlık ve çeşitli anormalliklerin olma sebebi iki hastalık taşıyan genin bir araya gelmesidir. Bu yüzden eğer akraba evliliği yapılacaksa öncesinde mutlaka gen taraması yaptırılmalıdır. Akraba evliliği yapılmasının ardından oluşan genetik sonuçlar ise şöyledir;
- Bir toplumda sakat bebek doğma ihtimali % 2-4 arasında değişmektedir. Ancak akraba evliliği yapan kişilerin çocuklarının özürlü çocuğu olma ihtimali tam iki katına çıkarak %4-8 olmaktadır. Örneğin kalp yetmezliği geninde taşıyıcı olan bir kadın ile taşıyıcı olan bir erkeğin evliliğinden doğan çocuk çok büyük ihtimalle kalp yetmezliği hastalığına sahip olacaktır.
- Akrabalar arasında gen benzerliği ve kalıtım benzerliği çok fazladır. Bu yüzden benzer hastalıklı genler bir araya gelir ve sonucunda doğan çocuk hasta olur.
- Akraba evliliği sonucu doğan çocuklarda en fazla görülen hastalıklar; görme bozukluğu, kalp yetmezliği, Akdeniz anemisi, organ yetmezliği, cücelik, konuşma zorluğu, zeka geriliği gibi hastalıklardır.
Sponsorlu Bağlantılar