Sponsorlu Bağlantılar
Güneş tutulması kısaca Ay’ın Dünya ve Güneş’in arasına girerek Dünya’ya Güneş ışığının bir süre ulaşmasını engellemesi olayıdır. Ay, Dünya ve Güneş belli zamanlarda aynı doğrultuya gelirler ve Ay, Dünya ve Güneşin arasına girer. Ay’ın hareketi sebebiyle yılda bir kaç kez yaşanan bu olay çok nadir Dünya üzerinden izlenebilmektedir.
Güneş tutulmasının 3 farklı şekli bulunmaktadır;
Parçalı güneş tutulması, halkalı güneş tutulması ve tam güneş tutulmasıdır.
Bugüne kadar güneş tutulmalarının en uzun süreni 4 dakikadır. 21 Ağustos 2017 de gerçekleşen bu tutulma tam güneş tutulması kategorisindedir ve Güneş’in boyutu hakkında çok önemli bilgiler verecektir. Güneş tutulması Ay’ın sadece Yeni Ay evresinde meydana gelmektedir. Ay yılda 12 kez yeni ay evresine girmesine rağmen güneş tutulması gerçekleşmez çünkü Güneş ile arasında belli bir açı olması gerekir.
Tam güneş tutulması dışındaki tüm güneş tutulmalarını çıplak gözle izlemek göz retinasında kalıcı hasara ve dolayısıyla körlüğe varan görüş kalıcı görüş bozukluklarına neden olabilir. Retina acıya duyarlı olmadığından, bu hasarın oluşma hissi algılanmaz. O yüzden çıplak gözle asla güneş tutulmasına bakılmamalıdır.
Sponsorlu Bağlantılar
Sponsorlu Bağlantılar