Sponsorlu Bağlantılar
Fosillerin yakılması sonucu ortaya çıkan yakıtlar fosil yakıtlardır. Fosil yakıtların çevreye bir çok zararı vardır. İnsanlara ve diğer canlılara bir çok zarar veren fosil yakıtların zararlarını azaltmak mümkündür. Bir önceki yazımızda da bahsettiğimiz asit yağmurlarının en büyük nedeni fosil yakıtlardır. Fosil yakıtlar ozon tabakasının incelmesine ve zamanla delinmesine sebep olur. Karbondioksit miktarının artmasına sebep olur ve bu nedenle oksijen miktarını azaltır. Fosil yakıtların en değerli ve maliyetli olanı petroldür ve petrol için ülkeler arası savaşlar bile yapılmaktadır. Fosil yakıtların yanması sonucu ortaya çıkan kötü gazlar bir çok insanda solunum yolu hastalıklarına sebep olur. Fosil yakıtların çevreye saldığı gazlar insanları bu denli etkilerken çevreye de birçok zarar vermektedir. Hava kirliliğine neden olur. İklim değişikliklerine sebep olur. Fosil yakıtlar sadece havaya değil karaya ve sulara da zarar vermektedir.
Petrol taşınırken meydana gelen bir kaza sonucu denizlere, akarsulara petrol karışmakta ve binlerce metreküp temiz su kirlenmektedir. Havadaki gazların su ile birleşmesi sonucu yine temiz su kaynakları kirlenmektedir.
Fosil yakıtların çevreye verdiği zararları azaltmak için fosil yakıt kullanımı en aza indirilmelidir. Fosil yakıtların yanması sonucu meydana gelen gazları direkt olarak havaya salınmamalıdır. Belli filtreleme işlemlerinden geçirilmelidir. Petrol gibi fosil yakıtların taşınması sırasında güvenlik önlemleri en üst seviyede alınmalıdır. Fosil yakıtlar yerine daha temiz ve çevreye zarar vermeyen yakıtlar ve enerji kaynaklarının kullanımı tercih edilmelidir.
Sponsorlu Bağlantılar