Sponsorlu Bağlantılar
Edirne uzun süre Osmanlı İmparatorluğuna başkentlik yapmış bir şehirdir. Trakya bölgesinde bulunması sebebi ile Osmanlı tarihinin yanı sıra, diğer medeniyetlerinde izlerine sık sık rastlanabilmektedir. Şehrin %80’i tarım ile uğraşmaktadır. İl merkezinin dışında 8 ilçeye sahiptir. 2017 Nüfusu ise 401.701 olarak kayıtlara geçmiştir. Kayıtlara göre Edirne’de Osmanlı tarihinden 612 eser bulunmaktadır. Şimdi Edirne’deki turistik mekanları sizler için sıralayalım.
1 – Selimiye Camii
Edirne merkezde bulunan Selimiye Camii 1569-1575 tarihleri arasında Osmanlı Padişahı II. Selim’in Mimar Sinan’a yaptırdığı camidir. Cami Osmanlı – Türk sanatının ve Dünyanın Mimarlık tarihinin baş eserlerindendir. Kesme taştan yapılan bu cami iç bölümüyle 1.620 metrekarelik, tümüyle 2.475 metrekarelik bir alana sahiptir. Caminin arazisi çok geniş bir alana sahiptir. Caminin yerden yüksekliği 43.28 metre olan, 31.30 metre çapındaki kubbesiyle dikkat çekicidir. Minarelerin yüksekliği 70.89 metredir
2 – Eski Camii
Edirne’de Osmanlı İslam Devletinden günümüze ulaşmış en eski yapıdır. Osmanlı Devletinin büyüdüğünün göstergesi olan bu camii, 1403’te Sultan I. Süleyman tarafından yapımına başlanmıştır. Çelebi Sultan Mehmet zamanında 1414‘te yapımı bitmiştir. Mimarı Konyalı Hacı Alaaddin‘dir.
3 – Üç Şerefeli Camii
Eski camii ve Selimiye Camisinin ortasında bulunmaktadır. Birbirlerine çok yakın olan bu camilerden üç şerefeli cami mimari olarak tam bir şaheserdir. 1443 – 1447 seneleri arasında, Sultan II. Murat tarafından yaptırılmıştır. Caminin en büyük özelliği ise; her şerefeye ayrı yoldan çıkılmasıdır. Camiye adını veren üç şerefeli anıtsal minare, 67.62 metre yüksekliğindedir.
4 – Mimar Koca Sinan
Selimiye Camii’nin önünde bulunan heykel, Mimar Koca Sinan’a vefa borcu olarak yaptırtılmıştır.
Sponsorlu Bağlantılar
5 – Edirne Müzesi
Edirne Arkeoloji ve Etnografya Müzesi 1925 yılında Selimiye Camisi arkasındaki Dar-ül Kur’a Medresesinde kurulmuştur. Müzede eski Yunan, Bizans ve Roma eserleride bulunmaktadır.
6 – Edirne Sarayı
Tunca Nehri kenarında kurulan Edirne Sarayı 300 – 355.000 metrekarelik bir alana inşaa edilmiştir. Yapımına 1450’de II. Murat zamanında başlanmıştır. 1475 ‘te Fatih Sultan Muhammed Han zamanında bitmiştir.
Sponsorlu Bağlantılar
7 – Sultan II. Bayezid Külliyesi Sağlık Müzesi
Almış olduğu uluslar arası ödüller ile, ülkemizin en dikkat çeken müzelerinden biri olan bu müze, kısa bir süre öncesine kadar yok olmaya yüz tutmuştu. 1997 senesinde restore edilerek açılışı gerçekleşmiştir.
8 – Makedonya Kulesi
Üç Şerefeli Cami yanında bulunmaktadır. “Saatli Kule” olarak anılmaktadır. Vali Hacı İzzet Paşa tarafından 1884’de ahşap olarak yaptırılmıştır. Kule yangından harap olunca 1894’te taş ve tuğlaya çevrilmiştir.
9 – Adalet Kasrı
Edirne Sarayının Kalan tek binasıdır. Saraya Kanuni Sultan Süleyman zamanında eklenmiştir.
Sponsorlu Bağlantılar
10 – Sweti George Bulgar Kilisesi
Halk arasında Bulgar kilisesi olarak adı geçen bu yapıt 1880 yılında inşa edilmiş, 1889 yılında dekore edilmiştir.
11 – Edirne Kent Ormanı
Ormanlık alan 29 hektardan oluşmaktadır. Edirne Kent Ormanı Şehire 2 km uzaklıkta yer almaktadır.
Sponsorlu Bağlantılar
12 – Edirne Büyük Sinagogu
Avrupa’nın en büyük, dünyanın ise üçüncü büyük sinagogu Edirne ilimizde bulunmaktadır. 20. yy başında yapılan bu sinagog yangın sebebiyle hasar alarak 1905 yılında Sultan II. Abdulhamit tarafından tekrardan yaptırtılmıştır.
13 – Selimiye Arastası
III. Murat, Selimiye Camisine gelir sağlamak için Mimar Davut ağaya yaptırtmıştır. 256 m uzunluğunda, 73 kemerli ve içinde 124 dükkan bulunmaktadır.
14 – Karaağaç Tren Garı
Edirne’nin eski tren garı olarakta bilinmektedir. 1872 yılında ilk gar binası inşa edilmiştir. Mimar Kemallettin Bey tarafından Şark Demiryolları adına tasarladığı gardır.
15 – Enez Kalesi
16 – Beyazıd Köprüsü
17 – Hacı Adil Bey Çeşmesi
Edirne Valisi Hacı Adil Bey 1904 yılında yaptırmıştır. Barok Üslupte yapılan bu çeşmenin projesi, Edirne Evkaf Müdür Sadrettin Bey ile Dr. Rıfat osman tarafından çizilmiştir.
18 – Hıdırlık Tabyası
19 – IV. Mehmet Av Köşkü
20 – Lala Paşa Dolmenleri
Tarih öncesine ait bu yapıtın mezar olarak kullanıldığı sanılmaktadır.
21 – Rüstem Paşa Kervansarayı
22 – Balkan Savaşı Şehitliği
23 – Şükrü Paşa Anıtı
24 – Edirne Lisesi Müzesi
25 – Milli Mücadele Ve Lozan Müzesi
26 – Sinan Ağa Çeşmesi
27 – Matbah-ı Amire
Sponsorlu Bağlantılar