Sponsorlu Bağlantılar
Dahi çocuklar yetiştirmek sanıldığı kadar zor değildir. Ancak anne karnında başlayan bu süreç ilk 4 yılı kapsamaktadır. Bebeğin zeka gelişimi açısından önemli olan ilk yaşlarının, çok iyi değerlendirilmesi gerekir. Çünkü bu dönemin asla telafisi mümkün değildir. Dahi çocuk yetiştirmek için gerekli süreçleri madde madde inceleyelim.
Gebelik Dönemi (Anne Karnında)
Bebeğin zeka gelişimi anne karnında başlamaktadır. Annelerin öncelikle beslenmelerine dikkat etmeliler. Yeterli beslenemeyen annelerin bebeklerinde zeka geriliği görülme olasılığı yüksektir. Bakımı aksatılmayan, protein, karbonhidrat, kalsiyum, mineral ve vitamin yönünden zengin besinler ile beslenen annelerin bebekleri hayata biraz daha şanslı başlarlar. Beslenmenin yanı sıra annenin gebelik süreci fiziksel ve zihinsel olarak sağlıklı geçmelidir. Anne ile bebek arasında mucizevi bir bağ bulunmakta. Psikolojik olarak mutlu olan ve stresten uzak ortamda bulunan annelerin bebekleri daha zeki olmaktadır. Tabi bu konuda çevresindeki insanlara da büyük iş düşüyor. Annede yüksek tansiyon varsa bu durum bebeğin beynini etkileyerek olumsuz durumlara yol açabilir. Annelerin hamilelik döneminde kimyasaldan ve stresten uzak durarak sağlıklı şekilde beslenmeleri bebek için daha olumlu olacaktır. Kullanılan kimyasalların bebeğe aktarıldığı unutulmamalıdır.
Doğum Sonrası 0 – 2 Dönem
Dış dünyaya meraklı ve beyinleri yeni bilgilere açık olan bebeklerin bu dönemde iyi eğitilmesi ve yönlendirilmesi gerekiyor. Çünkü ilerleyen yaşlarda kullanılacak olan sistemler özellikle 0 – 2 dönem arasında kurulur. Bu süreçte anne babalara büyük görevler düşmektedir. Çocuk Gelişimi ve Eğitiminde bu dönem “Kurulum Dönemi” olarak bilinmekte olup, çocukların bol bol görsel, işitsel, zihinsel ve dokunsal uyarana muhatap edilmesi, yapılacak en önemli şeydir.
Doğum Sonrası İlk 4 Yıl
Yenidoğan bebekler 3. ayda itibaren öğrenmeye ve öğrendikleri hafızalarında tutmaya başlarlar. Bu dönemde anne ve babaların davranışları çok önemlidir. Korku ve endişeden uzak, sevgi dolu ortamda yetişen çocukların zihinsel gelişimleri yaşıtlarına göre üst seviyede olmaktadır. Mutlu bir aile, dengeli ve iyi beslenme çocuğun zekasını geliştirir. Ayrıca ebeveynler çocukların yanında bol bol kitap okumalılar. Çocuğun adım attığı ve gördüğü her yerde kitap olmalı. Evde kitap okuma günleri yapılmalı, çocuk bu sayede kitaba aşık olmalıdır. Çocukların anne babasının ayak izlerini takip ettiği unutulmamalı, ebeveynler bu konuda çocuklara örnek olmalıdır. Çocukların oynadıkları ve zaman geçirdikleri ortamlar temiz ve oksijeni bol olmalıdır. Oksijen çocukların büyümesinde önemli faktördür. Bu bağlamda çocukların yanında uyarıcı madde ve sigara kullanılmaması gerekir. Sigara dumanı beyne zarar vererek zeka gelişimini olumsuz etkilemektedir.
Sponsorlu Bağlantılar