İdrar kaçırma bir hastalık değildir. Birçok sebebe bağlı olarak ortaya çıkan bir arazdır. Bu durumdan kaynaklı çocuğa baskı yapmak, azarlamak, üzmek, dövmek ve cezalandırmak son derece hatalı bir davranıştır. Çocukla iletişim kurarak sorunun kaynağına ulaşılmalıdır. Bir sorun ile karşılaşıldığında onu ortadan kaldırmak şarttır. Öncelikle doğal nedenler araştırılmalı, eğer sorun psikolojik ise o yönde tedavi uygulanmalıdır.  İdrar kaçırma hafife alınacak bir konu değildir. Birçok aile bu durumun zamanın akışına bıraksa da, çocuk için ilerleyen zamanlarda büyük sorunlara neden olabilir. Eğer ki çocuk okul çağına yaklaşmış ve idrar kaçırmaya devam ediyorsa uzman bir hekime başvurulmalıdır.

 

İdrar Kaçırma “Enürezis” Nedir? İdrar Kontrolü Ne Zaman Yapılır? Yazımızı İncelemek İçin TIKLAYIN…

 

İdrar Kaçırma; Tıbbi İlaçlar ile ve Şartlandırma Metodu ile Tedavi Edilebilir.

Tıbbi İlaçla Tedavi 

Öncelikle çocukların gündüz ve gece alacakları sıvı miktarı hesaplanır. Gerekirse sıvı sınırlaması yapılmalı ve idrar tutma hususunda bilgiler verilir.

Çocuk için bir kart tutularak, idrarını kaçırması günler işaretlenir. Hafta sonunda, çocuk mükâfatlandırılır.

Sizin ne kadar emek harcadığınızı anlaması için, kirlenmiş olan çarşaf ve yatak kılıflarını değiştirme esnasında çocuktan yardımcı olması istenir. Bu durum, onun güven ve sorumluluk kazanmasına yardımcı olur. Çocuğu azarlamak, cezalandırmak, tenkit etmek ve sert davranmak çok hatalıdır. İlaç tedavisi için dört yaş üstü çocuklarda imipramin kullanılmaktadır. İlaç tedavisinin yanında şartlandırma metodundan da istifade edilir.

Şartlandırma Metodu

Çocuğun yatağının altına battaniye serilir. Bu battaniye islandiginda zil çalacak şekilde basit bir düzenek hazırlanır. Zil her çaldığında çocuk uyanıp tuvalete gider. Zamanla çocuk kendiliğinden uyanıp tuvalete gitmeye alışır. Ortalama üç hafta sonunda altı kuru kalkmaya alışırsa, tedavi kesilir. Bu metodu 7 yaşından büyük çocuklarda uygulanır. Buntedavi şekli, çocukların %85’inde başarılı sonuçlar vermiştir.

Gündüz idrar kaçıran çocukların kısa aralıklarla tuvalete gitmesi, sonra bu aralıkların uzatılması mesane kapasitesini arttırmaktadır.  Yenidoğan bir bebeğin idrar torbası 30 ml kapasiteye sahiptir. 14 yaşına kadar her sene 30 ml artış gösterir.

Az sulu gıdalar almak, gece uykudan uyandırma gibi yöntemler  fazla başarılı olmamaktadır. Ancak akşamları sıvı kısıtlamasına gidilmesinde fayda vardır.

 

İdrar Kaçırmanın Sebepleri Nelerdir? Yazımızı İncelemek İçin TIKLAYIN…