Sponsorlu Bağlantılar
Canlıların yapısını oluşturan organik bileşikler karbonhidratlar, yağlar, proteinler, enzimler, vitaminler, nükleik asit ve ATP’dir. Organik bileşikler hücrelerde yapı maddesi olarak , metabolizma düzenleyici ve enerji verici olarak kullanılır.
Karbonhidrat; yapısında karbon, hidrojen ve oksijen bulunan en basit organik besindir. Canlılara enerji verici olarak kullanılırlar. Hücre zarı ve hücre duvarının yapısına katılırlar.
Yağlar; Yağlar yüksek enerji verici organik bileşiklerdir. Yağların parçalanması en zor olan bileşiklerdir.
Proteinler; DNA sentezlenmesinde görev alırlar ve yapıcı, onarıcı olarak vücutta kullanılırlar. Proteinlerin en küçük yapı taşı aminositlerdir.
Vitaminler; Vitaminler vücutta üretilemeyen ve dışarıdan düzenli olarak alınması gereken organik bileşiklerdir. Depolanamadıkları için belli aralıklarla vitaminler vücuda alınmalıdır. Düzenleyici ve kofaktör özelliği vardır.
Nükleik asitler; Hücre içi faaliyetlerin düzenlenmesi ve çalışmasından sorumlu olan organik bileşiklerdir. Canlılarda DNA ve RNA yapısında bulunurlar.
Sponsorlu Bağlantılar
Enzimler; Enzimler hücre içi faaliyetlerin çalışması ve hızlandırılmasında görev yaparlar. Enzimler proteinden meydana gelir.
ATP; Hücrenin metabolik faaliyetlerinde kullanılır. Solunum sonucu ile oluşur. Vücuda enerji veren kaynak ATP’dir.
Sponsorlu Bağlantılar