Bıyıklı Baştankara ( Panurus biarmicus)
Rengi soluk turuncu-kirli sarı, kuyruğunun kenarları beyazdır. Kanatlarında krem rengi ve siyah çizgiler bulunur.Erkeğinin gagası sarı, dişinin grimsi kahverengidir.
Böcekler ve saz tohumlarıyla beslenir. Ülkemizde yıl boyu görülen ve üreyen bir türdür. Sulak alanlardaki büyük sazlıklarda yaşar, göç eden bir tür değildir, yıl boyu aynı alanlarda görülmektedir.
Boyu 15 cm , ağırlığı 16-18 gram, yaşam süresi 6 yıl, yumurta sayısı 5-7 yıldır. Ağırlıkla Akdeniz bölgesinde bulunurlar.
Mavi Baştankara ( Parus caeruleus)
Kuyruk kanat ve başın üstü mavi, alın ve yanaklar beyaz, sırtı yeşil, karnı ise tümüyle sarı renktedir. Genç bireylerde yanaklar beyaz değil sarı renktedir.
Küçük böcekler, meyve ve tohumlarla beslenir. Yaprak döken ormanlarda bol olarak bulunur. Ayrıca ağaçlıklar, meyve ve zeytin bahçelerinde de yaşarlar.
Boyu 11 cm, ağırlığı 9-12 gram, kuluçka süresi 12-16 gündür, yumurta sayısı 7-13 tanedir.
Türkiye’de hemen hemen her bölgede yaşarlar.Egenin kıyı ve iç kısımlarında ağırlıklı olarak bulunurlar. Akdenizin kıyı şeridi ve Güneydoğu Anadolu’ da, Doğu Karadeniz ve Batı Karadeniz kıyısında yoğunluklu olarak yaşarlar.