Cephe Yağışları
Farklı özellikteki hava kütleleri arasında meydana gelen cephe sistemlerine bağlı olarak meydana gelen yağışlardır. Orta Kuşak’ta bulunduğu için Türkiye’de cephe yağışları görülür. En çok Akdeniz Bölgesi’ nde ve yakın çevresinde etkilidir.
Yamaç Yağışları
Hava kütlelerinin yamaçlarda yükselmesi ve soğuması ile meydana gelen yağışlardır. Karadeniz ve Akdeniz kıyılarındaki dağların denize bakan yamaçlarında çok görülür. Karadeniz ve Akdeniz kıyılarında dağların kıyıya paralel olması ve yükseltilerin fazla olması yamaç yağışlarının fazla olmasına neden olur. Ege Bölgesi’ nde dağlar kıyıya dik uzandığı için, Marmara Bölgesi’ nde engebe az olduğu için yamaç yağışları azdır.
Konveksiyon Yağışları
Zeminde ısınan hava hafifler ve yükselir. Yükselen havanın yükseklerde soğuması ile bağıl nem artar ve yağış meydana gelir. Bu şekilde meydana gelen yağışlara konveksiyon yağışları denir.
Karaların ısınması ile Türkiye’nin iç kesimlerinde daha çok görülür. Türkiye’de ilkbahar mevsiminde görülen yağışlardır. Genellikle öğleden sonra görülen yağışlardır. Bazen yağışlara bağlı taşkınlar görülebilir, bazen dolu yağışı bile olabilir.