Sponsorlu Bağlantılar
Basit bir deyişle çimlenme, bir tohumun genç bir bitki veya fide olarak büyümesi olarak tanımlanabilir.
Bir tohum çimlenmesi, farklı bir bitki türünün, tek bir tohumdan bir bitki haline geldiği bir işlemdir. Tohum çimlenmesinin yaygın bir örneği, bir fidenin bir anjiyoperm veya jimnosperm tohumundan filizlenmesidir.
Tohum Çimlenme Süreci
Tohum çimlenme işleminin tamamı aşağıdaki adımlarla gerçekleştirilir:
- Çimlenmenin başlangıç aşamasında, tohumlar suyu hızla alır ve bu da tohum kabuğunun en uygun sıcaklıkta şişmesi ve yumuşamasına neden olur. Tohum katlarının parçalanması, bir primer kök oluşturmak için kökünden ve erimekten ortaya çıkmasına yardımcı olur. Bu aşamaya bir Emisyon denir.
- Tohum ve radikal ortaya çıktıktan sonra, tohum iç fizyolojisini harekete geçirir ve proteinlere soluk alıp verir, protein üretmeye ve depolanan yiyecekleri metabolize etmeye başlar. Bu, tohum çimlenmesinin gecikmeli bir fazıdır.
- Bu tohum çimlenmesinin son aşamasıdır. Bu aşamada, tohumların hücresi uzar ve bölünür, tohumdan kök ve kök çıkarır ve yeni bitkinin gerçek yaprakları olan kotiledonlar genişler.
Tohumun Çimlenmesi İçin Gerekli Durumlar
İşte bir tohumun bir fide ve bir bitkiye çimlenmesi için gerekli olan önemli gerekliliklerden bazıları.
Su: Tohumların çimlenmesi için son derece gereklidir. Bazı tohumlar aşırı derecede kurudur ve tohumun kuru ağırlığına göre önemli miktarda su alması gerekir. Fakat çoğu tohumun nemlendirilmesi için yeterli suya ihtiyacı vardır ve tohumdaki bir çimlenme inhibitöründen uzaklaştığı için ıslanmasına izin vermez. Su tohum çimlenmesinde önemli bir rol oynar. Protoplazmanın hayati aktiviteleri için gerekli hidrasyonun sağlanmasına yardımcı olur, büyüyen embriyo için çözünmüş oksijen sağlar, tohum kaplamalarını yumuşatır, tohum geçirgenliğini arttırır, bir tohumun kopmasına yardımcı olur ve ayrıca çözünmeyen gıdayı çözülebilir formuna dönüştürür. embriyoya translokasyon.
Oksijen: Tohum büyümesi için gereken önemli ve önemli bir enerji kaynağıdır. Metabolizma için filizlenen tohum tarafından gereklidir ve aerobik solunumun bir parçası olarak kendi yeşil yapraklarını yetiştirmeyi başarıncayakadar kullanılır . Oksijen kum parçacıklarının gözeneklerinde bulunabilir, ancak tohum çok derinlere gömülürse bu oksijenden mahrum kalır.
Sponsorlu Bağlantılar
Sıcaklık: Bir tohumun çimlenmesi için, yaklaşık 25-30 ° C ılımlı bir sıcaklık gerektirir. Açıkçası, farklı tohumlar farklı optimum sıcaklıklar gerektirir. 5 ila 40 ° C arasında düşük veya daha yüksek sıcaklıkta özel şartlar gerektiren bazı tohumlar vardır.
Işık veya karanlık: Bu çevresel bir tetikleyici olarak hareket edebilir. Birçok tohum güneş ışığı üzerlerine düşene kadar çimlenmeyi reddeder.
Tohum çimlenme işlemi, yukarıda belirtilen uygun koşullar altında, tohumun, kaplama katmanlarının yırtılması ve radikalin ortaya çıkması ile sonuçlanarak embriyonun hızlı bir şekilde genişlemesine neden olması için tetikler. Bu radikal çıkışın çimlenmenin tamamlandığı düşünülmektedir.
Tohum Çimlenmesini Etkileyen Faktörler
Dış faktörler
Su: Zayıf veya ek su temini, tohum çimlenmesini etkiler.
Oksijen: Çimlenmekte olan tohumlar kuvvetli bir şekilde solunum yapar ve büyümeleri için gereken enerjiyi serbest bırakır. Bu nedenle oksijen eksikliği tohumun çimlenmesini etkiler.
Sponsorlu Bağlantılar
Sıcaklık: Tohumun metabolizmasının yanı sıra büyüme hızını da etkiler.
Bazı durumlarda, orta seviyenin altındaki bir sıcaklık tohum çimlenmesini yavaşlatır ve mantar gelişimini arttırır. Bazı durumlarda çimlenme, orta seviyenin üzerindeki sıcaklıkta durur.
İç faktörler
Tohum uyuşukluğu: Bu, tohumların uygun koşullar altında bile çimlenmesini önleyen bir durumdur. Tohum dinlenmesi sırasında ,
Suya ve gazlara karşı dayanıklı olan tohum kabuğu, su alımını ve oksijen değişimini sınırlar.
Gelişmemiş veya olgunlaşmamış embriyo ile tohumlar çimlenmez.
Sponsorlu Bağlantılar
Bazı tohumlar, tohum çimlenmesini engelleyen bitki büyüme düzenleyicileri içerir.
Bazı tohumlar çimlenme için daha fazla zaman gerektirir.
Sponsorlu Bağlantılar