Birçok insanda tırnak beyazlaması oluşabilmektedir. Her birey bunu normal karşılayarak yaşantısına devam eder. Ancak beyaz lekelerin aşırı belirgin hale gelmesiyle tehlikenin farkında olabilirsiniz.

“Leukonychia” adı verilen bu hastalık, vücudunuzda başgösteren rahatsızlıkların habercisi olabilir. Böbrek yetmezliğinden sıtmaya kadar birçok hastalığı bize haber veren tırnakların beyazlaması genellikle zararsızdır. Leukonychia hastalığının birçok alt kategorisi bulunmaktadır. Kloroplast ve Mitokondri’nin zemin maddesi olan Matriks kaynaklı “Gerçek Leukonychia“ile tırnak dokusu veya tırnak alt tabakası kaynaklı PsödoLeukonychia bunlardan birkaçıdır.

“Leukonychia” hücrelerde biriken keratin tırnak plağına ulaşarak tırnakta ki beyaz görünümüdür. Bazen bu sorun geçebilir bazen de kalıcı olabilir.

Leukonychia Transvers

İnsanlarda en fazla görülen türdür. Tırnakta oluşan kırılmalar veya zedelenmeler sonucu 1-2 mm beyazlıklar oluşur. Bu beyazlıklar 6 ay ile 10 ay arasında kaybolabilmektedir. Matriksteki travmaya bağlı oluşan bu zedelenme akut arsenik zehirlenmeleri, ayak parmaklarının ayakkabıyı vurması, klavye kullanımı gibi nedenlere bağlı oluşabilir.

Parsiyel Leukonychia 

Tırnakların yüksek oranda aşınması sonucu veya manikür sonrasında ki oluşan yıpranma ile ortaya çıkabilmektedir. Zamanla geçen bu türün olusabilecek hastalık belirtilerini ise, Endemik Tifüs, Herpes Zoster, Malarya, Kızamık, Sifilis, Tüberküloz, Parazitik Enfeksiyonlar.

Longitudanel Lökonişi

Diğer türlere nazaran az sıklıkla görülmektedir. Genel olarak, Eritema Multiforme, Pusoriasis rahatsızlıklarında kendini göstermektedir.

Lökonişi Totalis

Antibiyotiklerin yan etkileri veya kalıtsal genler ile oluşabilmektedir. Oluşabilen hastalıklar ise, böbrekte ki renal yetmezlik, glomerulonefrit, renal transplant ve renal allograft akut red’dir.