Vitamin B1(Tiamin, Antiberiberik Vitamin)
Normal pişirme yöntemleri ile bozulmaz fakat pişirme ortamına bir alkali eklenirse parçalanır. Tiaminin aktif şekil olan tiamin pirofosfat çeşitli enzimatik reaksiyonlar da aldehit grubunun transferinde görev yapan bir enzimdir. Diğer vitaminlerin eksikliği ile birlikte tiamin eksikliği hallerinde beriberi hastalığı tablosu ortaya çıkar.
Vitamin B2 ( Riboflavin, Laktoflavin)
Çok sayıda enzimde flavin Mononükleotit veya adenin dinükleotit şeklinde prostetik grup olarak bulunur. İnsanlarda diğer vitaminlerin eksikliği ile birlikte olan riboflavin eksikliği hallerinde Seboreli Dermatit, atrofik glossit, ağız köşesi çatlağı görülür.
Niasin (Nikotinik Asit)
NAD† ve NADP† ve çok sayıda oksidoredüksiyon reaksiyonlarında dehidrogenazlar koenzim olarak görev yaparlar insanda nikotinamid eksikliğinde derinin Güneş gören yerlerinden dermatit is diyare ve Demans ile karakterize pellegra tablosu oluşur Bu nedenle nikotinamid pellegra ya karşı koruyucu faktör diye de adlandırılır.
Vitamin B5 (Pantotenik Asit)
İnsan ve hayvan organizması için önemi; koenzim A’nın yapısında bulunmasından gelir. Doğada yaygın olark bulunduğundan bağırsak florası tarafından sentez edildiğinden insanlarda eksikliği görülmez.
Vitamin B6
Doğal olarak oluşan piridoksal piridoksin ve piridoksin ortak adıdır. Piridoksal fosfat ve piridoksal fosfat koenzim olarak aktiftirler. Erişkin insanlarda vitamin B6 eksikliğine bağlı olarak oluşan spesifik hastalık sendromu bilinmemektedir ancak tüberküloz tedavisinde kullanılan izoniazid verilmesi ile vitamin B6 eksikliği belirtileri meydana getirilmiştir ki bunlar mikrositer hipokrom anemi ve çocuklarda konvülziyonlardır.
Biotin ( Vitamin H)
Yumurta akında bulunan ve avidin adı verilen bir glikoprotein, biotin ile birleşerek sindirilemeyen ve dolayısıyla bağırsaktan emilemeyen bir kompleks meydana getirir. Organizmada karboksilaz enzim sistemlerinin prosterik grubu olarak bulunur.
Folik Asit
Pişirilmekle besinlerdeki folik asidin yarısı kaybolur. Tetrahidrolik asit, metil (-CH3), hidroksimetil (-CH2-OH) gibi tek karbon atomlu grupların bir molekülden diğerine aktarılmasını sağlayan enzimlerin kofaktörüdür.
Folik asit eksikliğinde pürin biyosentezi ve dolayısıyla nükleik asit biyosentezi bozulur ki bu, kan tablosuna yansır, megaloblastik anemi, lökopemi ve trombositopeni ortaya çıkar.
Vitamin B12 (Kobalamın)
Mideden yeterli intrinsik faktör salgılanmadığı durumlarda vitamin B12 eksikliğine bağlı pernisiyöz anemi diye tanımlanan megaloblastik anemi tablosu ortaya çıkar.
Vitamin C (Askorbik Asit)
Suda çözünen vitaminler arasında en az stabil olanıdır, ısıtmaya karşı özellikle labildir. Askorbik asit eksikliğinde insanlarsa skorbüt hastalığı meydana gelir.