9 – 10 aylık dönemde emeklemeye başlar, etrafta dolaştığı için annesinin varlığına daha az bağımlı olur. Babasını az gördüğü için babayı görünce aşırı tepki verir ve dışarıya babacı bir görüntü aksettirir. 9 aylık bebek istenirse elindeki cismi verir, isterse geri almak için uğraşır. Normalde ses çıkaran oyuncaklara ilgi gösterirken, 12. ay itibariyle top gibi oyuncaklarla basit oyunlara katılabilir.

Bebeklerde Ay Ay Kilo Alımı, Boy Uzaması Diş Çıkarması, Büyüme ve Gelişme! İncelemek İçin TIKLAYIN…

 

10 – 11. aya gelindiğinde yardım alarak veya bir yere tutunarak ayağa kalkar ve küçük adımlar ile yardımsız ilk adımlarını atar. Sağlıklı çocukların birçoğu ilk yaş günlerini yürüyerek karşılar.

Gelişme sırası tüm çocuklarda aynıdır. Fakat gelişim hızı çevresel ve genetik faktörlere göre farklılık gösterir. Motor gelişimi, beyin omurilik gelişimi sırasına göredir. Bunda da ilk adım boyun kontrolü ile başlar. Servikal zincirin gelişmesi ile tonüs kazanılır. Dorsal zincirin gelişmesine bağlı olarak, spinal adaleler gelişir, bu sayede çocuk sırtını tutabilir. Lomber zincirinin gelişmesi ile rahatça oturur, daha sonra emeklemeye ve yavaş yavaş yürümeye başlar. Ayaklarını kullanmayı öğrenmeden ve başlamadan ellerini kullanmaya alışır.

Bebeklerde hissi gelişmede de aynı sıralama mevcuttur. Yenidoğan süt çocukları hoşlandıkları bir duruma bütün vücutlarıyla tepki verirler. Gözlerini açar, solunumu hızlanır, kol ve bacakları şiddetle hareket eder. Oyun oynamayı seven çocuklar, zıplar, el çırparak, çığlık atar ve aşırı tepkiler verir. Büyük çocuklar ise memnuniyetlerini basit bir yüz ifadesiyle ve birkaç kelime ile belli eder.

 

1 Yaşındaki Çocuklar Ne Yapabilir? Zeka Ve Motor Gelişimleri! İncelemek İçin TIKLAYIN…

 

Birinci yaşa doğru bebek fiziki ve zeka olarak gelişip büyürken, nöromotor gelişmede devam eder ve “hayır” “yapma” gibi tembihlere tepki verir. Bebeğin şahsi davranış ve hareketleri çevresindeki insanlara cevabıdır.