İşlemcilerin iki ana kategorisi 32-bit ve 64-bit’dir. Bilgisayarın işlemci türü yalnızca genel performansını etkilerken, ne tür bir yazılım kullandığını da belirleyebilir.
32-bit İşlemci
32-bit işlemci, 1990’ların başına kadar tüm bilgisayarlarda kullanılan birincil işlemcidir. Intel Pentium işlemcileri ve AMD işlemcileri 32 bitti; bu da işletim sistemi ve yazılımın 32 bit genişliğinde veri birimleri ile çalıştığı anlamına geliyor. Windows 95, 98 ve XP, tümü 32-bit işletim sistemidir.
Not : 32-bit bir işlemciye sahip bir bilgisayara, işletim sisteminin 64-bit sürümü yüklenemez. Yalnızca işletim sisteminin 32 bitlik sürümü yüklenebilir.
64-bit İşlemci
IBM 7030 Stretch süper bilgisayarını ürettiği 1961’den bu yana 64-bit bilgisayar piyasada dolaşmaktadır. Bununla birlikte, ev bilgisayarlarında 2000’li yılların başına kadar kullanılmaya başlanmadı. Microsoft, 64 bit işlemcili bilgisayarlarda kullanılmak üzere Windows XP’nin 64 bit sürümünü yayımladı. Windows Vista, Windows 7 ve Windows 8 de 64-bit sürümler ile geldi. 64 bitlik bir bilgisayarda çalıştırılacak ve 64 bitlik veri birimleriyle çalıştığı için de 64 bitlik olarak tasarlanan diğer yazılımlar geliştirildi.
Not: 64 bit işlemcili bir bilgisayar, işletim sisteminin 64 bit veya 32 bit sürümüne yüklenebilir. Bununla birlikte, 32-bit işletim sistemi ile 64-bit işlemci tam kapasitesinde çalışmaz.
Not: 64 bit işlemcili bir bilgisayarda, 16 bit eski bir programı çalıştıramazsınız. Birçok 32 bitlik programlar 64 bitlik bir işlemci ve işletim sistemi ile çalışır ancak bazı eski 32 bitlik programlar, uyumluluk sınırlı veya hiç olmadığı için düzgün çalışmayabilir veya hiç çalışmayabilir.
32-bit ve 64-bit CPU Arasındaki Farklar
32-bit işlemciler ve 64-bit işlemciler arasındaki büyük fark, gerçekleştirebildikleri saniyede hesaplama sayısıdır ve bunlar görevleri tamamlama hızını etkiler. 64 bit işlemciler, ev bilgisayarı için çift çekirdekli, dörtlü çekirdekli, altı çekirdekli ve sekiz çekirdekli sürüm olabilir. Çok çekirdekli işlem gücü artabilir ve bilgisayarın daha hızlı çalışmasına yardımcı olabilecek saniyede daha yüksek sayıda hesaplama yapılmasına izin verir. Düzgün çalışması için pek çok hesaplama gerektiren yazılım programları, çok çekirdekli 64 bit işlemcilerde daha büyük ve daha hızlı çalışabilir.
32-bit işlemciler ve 64-bit işlemciler arasındaki bir başka büyük fark, desteklenen maksimum bellek miktarıdır (RAM). 32-bit bilgisayarlar maksimum 3-4GB bellek, 64-bit bilgisayar ise 4 GB üzerindeki bellek miktarlarını destekler. Bu özellik grafik tasarım, mühendislik ve video düzenleme programlarında kullanılan yazılım programları için önemlidir; çünkü bu programlar görüntülerini oluşturmak için birçok hesaplama yapmak zorundadır.
Unutulmaması gereken bir şey, program 64-bit bir program olmadığı sürece, 3D grafik programlarının ve oyunlarının, hiç de olsa 64 bitlik bir bilgisayara geçmesinden fazla fayda sağlanamamasıdır. Bir 32-bit işlemci, 32-bit işlemci için yazılmış herhangi bir program için yeterlidir. Bilgisayar oyunları söz konusu olduğunda, 64-bit işlemci yerine ekran kartını yükselterek çok daha fazla performans elde edersiniz.
Sonuçta, 64-bit işlemciler ev bilgisayarlarında giderek yaygınlaşmaya başladı. Firmaların çoğu, daha ucuz fiyatlardan dolayı 64 bit işlemcili bilgisayarlar üretiyor ve daha fazla kullanıcı şu anda 64 bit işletim sistemi ve programları kullanıyor.