Sponsorlu Bağlantılar

Virüslerin tükürük bezine yerleşmesi ve burada büyüyerek enfeksiyon kapması sonucu oluşan bulaşıcı bir hastalıktır. Kulak bölgesinin şişmesinden dolayı kabakulak denilir. Hasta kişinin öksürmesi, hapşırması sonucu havaya yayılan virüsler ile kişiden kişiye geçer. Genellikle çocukluk çağında geçirilen hastalığı geçirmeyen kişiler ileriki yaşlarda geçirebilir.

Kabakulak Belirtileri ve Tedavisi

Boğazda başlayan ağrı kulak arkası ve çenenin arka tarafında şişlik ile kendini gösterir. Hafif ateş ve baş ağrısı da hastalığa eşlik eder. Bulantı ve kusmada görülür. Baş, şişlik olan tarafa yatık durabilir hatta boyunda tutulma da olur. Sıvı maddeler tüketmekte zorluk yaşanır.

Hasta kişilerin toplu yerlerden uzak durması gerekir. Hasta kişinin kullandığı kişisel eşyalar kullanılmamalı aynı ortamda kalınmamalıdır. Kabakulak hastalığının iyileştirici bir tedavisi yoktur. Virüse karşı kullanılacak bir ilaç olmadığı için sadece şikayetleri hafifletmeye yönelik ilaçlar hastaya verilir. Ateş düşürücü, ağrı kesici ilaçlar verilir. Bol sıvı özellikle su tüketilmesi gerekir. Ağrıyan bölgeye sıcak kompres yapmak rahatlatıcı etki yapar. Bol istirahat ve dinlenme ile bir kaç gün içerisinde iyileşme başlar.

Sponsorlu Bağlantılar