Gerçek adı Mohandas Kramçand Gandhi olan ancak Mahatma Gandhi olarak bilinen ve tanınan Gandhi 2 Ekim 1869 yılında dünyaya gelmiştir. Dindar Hindu bir annesi ve baş vezir görevi yapan bir babanın çocuğu olarak Porbandar’da doğdu. Çok küçük yaşta(13) evlendirilen Gandhinin 4 çocuğu olmuştur. Avrupa’ da hukuk eğitimi alan Gandhi özellikle ırkçı saldırılara maruz kalan Hintlilerin haklarını savunmuştur.

Şiddet, yalan ve haksızlığa karşı olduğunu ve şiddete başvurmanın yanlış yol olduğunu savunmuş, mücadele prensibi olarak da kötülerle işbirliği yapmamak, beraber olmamak ve onlarla çalışmamak olduğunu söylemiştir.

Gandhi Hindistan’da alınan Britanya tuz vergisine karşı 1930’da yaptığı 400 kilometrelik Gandhi Tuz Yürüyüşü ile ülkesinin Britanya’ya karşı başkaldırmasına öncülük etti.

 

Gandhi bir çok dini araştırmıştır ancak Hinduizmi benimsemiştir. Bunda annesinin dindar bir Hindu olmasının etkisi çoktur. Annesi ona sürekli, et yememesini alkol ve seksten uzak durmasını tembihliyordu ve o da et yememezliği hayat felsefesi haline getirmiş ve Et Yemeyenler Derneği’ni kurmuştur.

Hindistan Ulusal Kongresinin başkanlığını üstlenerek Hindistan’ın özgürlüğü , ülkede yoksulluğun azaltılması, farklı din ve ırktaki insanlara karşı ayrımcılığın son bulması için çalışmalar yapmış ve halkı örgütlemiştir.

30 Ocak 1948′ de evinin önünde yürüyüş yaparken aşırıcı bir Hindu tarafından yapılan suikast tarafından öldürüldü.

2 Ekim Hindistan’ da Gandhi Jayanti adıyla ulusal tatil ilan edilmiş ve Gandhi Ulusun Babası olarak anılmaktadır. 15 Haziran 2007′ de Birleşmiş Milletler tarafından 2 Ekim ” Dünya Şiddete Hayır Günü ” ilan edilmiştir.

İlkeleri

Et yemezlik ; Annesinin yasağıyla başlayan et yememesi, kendi araştırmaları sonucu hayat felsefesi haline gelmiştir ve hayatı boyunca et yememiş ve böylece daha sağlıklı olduğunu söylemiştir.

 Doğruluk; Doğruluğu Tanrı olarak adlandırıp tüm hayatını doğruyu yaşamaya ve bulmaya adamıştır.

Brahmaçarya; Babasının ölümünden dolayı kendini suçlu hissettiği ve çifte utanç olarak adlandırdığı günden sonra 36 yaşında cinselliği terkeder ve eşinin izniyle bekarlığı seçer. Cinselliğin doğruluğu ve hayatı kontrol altına almaya engel olduğunu düşünür ve Tanrı’ya daha yakın olmak için cinsellikten vazgeçer.

İnanç; Bütün dinlerin eşit olduğunu savunmuş ancak kendisi Hinduizm’i seçmiş ve tüm hayatı boyunca Hinduizm kurallarına göre yaşamıştır.

Sadelik; Tüm hayatını sade ve gereksiz harcama yapmadan  en azami ihtiyaçlarını karşılayarak geçirmiştir.